ایدز و هپاتیت مانع بچه‌دار شدن نیست

استفاده گسترده از داروهای ضدویروس ایدز که به کاهش چشمگیر تعداد مبتلایان به ایدز در سراسر جهان منجر شده، شرایط زندگی اجتماعی سالم و حتی تشکیل خانواده را برای این گروه از انسان‌ها نوید می‌دهد.

داروهای ضد رترو ویروسی (Anti-Retro-Viral drugs

) یکی از عواملی هستند که از انتقال ایدز از مادر به جنین جلوگیری می‌کنند.

انتقال ایدز از مادر به کودک ممکن است از طریق راه های زیر رخ دهد:

1- قبل از تولد

2- طی زایمان

3- بعد از تولد از طریق شیر مادر

زنان مبتلا به ایدز می‌توانند خطر انتقال ایدز به فرزندانشان را از طریق راه های زیر بکاهند:

1 – مصرف داروهای ضد رترو ویروس در زمان حاملگی (به جز 3 تا 4 ماه اول حاملگی)

2 – مصرف داروهای ضدرتروویروسی هنگام وضع حمل

3 –زایمان به روش سزارین

4 – درمان کوتاه مدت نوزاد متولد شده با داروهای ضد رترو ویروسی

5 – عدم تغذیه با شیر مادر مبتلا به ایدز

اگر مادر از قبل مبتلا شده باشد و آنتی بادی در بدن او موجود باشد، تغذیه شیر خوار با شیرمادر مشکلی ایجاد نمی کند. گرفتاری مادر پس از زایمان در اثر دریافت خون آلوده سبب انتقال ویروس از طریق شیر می شود. علت آن فقدان ترشح آنتی بادی در مرحله حاد بیماری است. به علت مزایای فراوانی که شیر مادر دارد لازم است تغذیه با شیر مادر در کلیه کشورهای پیشرفته و یا در حال توسعه ترویج و ادامه یابد

و اما هپاتیت  : Bانتقال ویروس از طریق خون ، مایعات بدن ( مدفوع ، ادرار ، بزاق و  ترشحات سرویکال ) صورت      می گیرد. انتقال ورتیکال از مادر به نوزاد از طریق جفت و یا پری ناتال در طی زایمان به خوبی مشخص شده است.
گرفتاری حاد مادر سبب انتقال عفونت در بیش از ۵۰% موارد به نوزاد خواهد شد. تغذیه با شیر مادر HBsAg مثبت منعی  ندارد  اما نوزاد  باید بلافاصله پس از زایمان واکسن و HBIG دریافت کند. تزریق دو دوز بعدی واکسن انجام     می شود ودر نتیجه انتقال از طریق شیر مادر تقریبا” صفر می گردد.