هدف اصلی:
تامین – حفظ و ارتقاء سطح سلامت جسمی ، روانی، اجتماعی نیروی کار در کلیه مشاغل (واحدهای صنعتی، معدنی – کشاورزی و خدماتی)
وظایف:
1- کنترل و پایش مستمر از کلیه واحدهای مختلف صنعتی و ....
2- انجام معاینات بهداشتی کارگران اعم از استخدامی – دورهای و اختصاصی
3- شناسایی و اندازهگیری فاکتورهای زیانآور محیط کار شامل عوامل فیزیکی – شیمیایی– بیولوژیکی– روانی و ارگونومیکی
4- آموزش و بازآموزی در سطوح مختلف (مدیران – شاغلین – بهداشتیاران – بهگرانو کارشناسان بهداشت حرفهای صنایع – کارشناسان و کاردانان و پزشکان شاغل در مراکزبهداشت – دانشجویان و کارورزان )
5- بررسی شکوائیههای رسیده
6- اجرای طرحها و برنامههای مختلف شامل طرح ادغام – بقا- پایش- بهگر- خانههای بهداشت کارگری و ...
7- صدور صلاحیت بهداشتی کارگری
8- بازدید مشترک از خانههای بهداشت کارگری
9- تهیه و تنظیم آمار فعالیتهای بهداشت حرفهای بصورت ماهیانه – سه ماهه- ششماهه- سالیانه و تعیین شاخصهای مربوطه
10- صدور صلاحیت ارائه خدمات بهداشت حرفهای و طبکار برای شرکتهای خصوصی
ارزشها و باورها:
1 - با توجه به اینکه 45% جمعیت دنیا و یا به عبارتی 58% افراد بالای 10سال درشمار نیروی کار قرار میگیرند و تلاش آنها بدون تردید به توان کاری آنها بستگی داردو این توان کاری منجر به استحکام پایههای اقتصادی جامعه میگردد در نتیجه اعتقادبراین است تامین بهداشت حرفهای و رفاه کارگری افراد شاغل علاوه براینکه ارج نهادنبه ارزشهای انسانی است جزء شرط اولیه بهرهوری و بیشترین اهمیت را در رابطه باتوسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی دارد.
2 - اعتقاد براین است که هر فرد در حین انجام کار و در محیط کار حق بهرهمندیاز یک کار ایمن و سالم که زندگی پربار اقتصادی و اجتماعی را بهمراه آورده را دارامیباشد که وظیفه مسئولین و سیاستگزاران است که نسبت به تحقق این مهم همت گمارند.
3 - اعتقاد براین است که نیروی انسانی فعال و ماهر ارکان اساسی سرمایههای یکمملکت از نظر اقتصادی نقش اساسی دارد.
فرایند های واحد بهداشت حرفه ای ستاد مرکز بهداشت شهرستان دالاهو
1 - شناسایی و جمعآوری اطلاعات لازم از کارگاهها و کارخانجات تحتپوشش منطقه غرب و تشکیل بانک اطلاعاتی کارگاه ها
2 - صدور صلاحیت بهداشتی برای کارگاههای معرفی شده از سوی صنوف واتحادیه های مربوطه
3 - بررسی شکوائیه های بهداشتی واصله
4 - برنامه ریزی و اجرای برنامه های آموزشی برای کارشناسان واحد،کارشناسان صنایع
6 - جمع آوری و جمع بندی آمار فعالیتهای بهداشت حرفه ای مناطق و خانه های بهداشت کارگری و انجام تجزیه و تحلیل ( سه ماهه- شش ماهه و سالیانه)
7- برنامه ریزی جهت پیشبرد فعالیتهای بهداشت حرفهای 8
8 - نظارت و پایش فعالیتهایواحد بهداشت حرفه ای مناطق
9- بررسی مشاغل سخت و زیان آور و شرکت در جلسات کمیته مذکور
فرایند های واحد بهداشت حرفه ای مناطق
1- پایش کارگاه ها( شناسایی، تحت پوشش قراردادن و پیگیری کارگاهها ی تحت پوششمنطقه)
2- رسیدگی به شکوائیه های بهداشتی واصله
3- اجرای برنامه های آموزشی برای شاغلین کارگاهها و کارآموزان
4- جمع آوری و جمع بندی آمار فعالیتها، تهیه آمار مقایسه ای و تجزیه و تحلیل آن به صورت ماهیانه ، سه ماهه ، شش ماهه و سالیانه
5- همکاری در اجرای طرح های تحقیقاتی
6- بازدید از کارگاه های تازه تاسیس برای صدور صلاحیت بهداشتی
تعریف بهداشت حرفه ای :
تامین ، حفظ و ارتقائ بالاترین درجه سطح سلامت جسمی ، روانی و اجتماعی شاغلیندر کلیه حرف و مشاغل
بهداشت حرفهای به تعریف سازمان بینا لمللی کار ILO و سازمان بهداشت جهانی WHO
- ارتقاء و حفظ بالاترین درجه از سلامت جسمی، روحی و اجتماعی شاغلین در کلیهمشاغل.
- مراقبت از شاغلینی که سلامت آنان در معرض خطرات ناشی از شرایط کار است.
- مراقبت از شاغلینی که عوامل زیان آور محیط کار سلامت آنان را تهدید میکند
- اهداف بهداشت حرفهای
- ارتقاء و تأمین بالاترین درجه سلامت جسمی، روانی و اجتماعی شاغلین
- پیشگیری از بیماریها و حوادث ناشی از کار
- تطابق شرایط کار با انسان بمنظور کاهش اثرات کار و ابزار کار بر سلامت انسان
اصول بهداشت حرفهای ( Principals of occupational health )
- شناسایی عامل زیانآور ( Identification of the Hazards )
- اندازهگیری ( Measurement of Possible Harmful Factors)
- تفسیر نتایج و تبیین خطر ( Interpretation of the Results)
- اقدامات کنترلی Control measures )
تیم خدمات بهداشت حرفهای ( Team Work )
· پزشک عمومی
· پزشک طب کار
· پرستار بهداشت حرفهای
· مسوول ایمنی و حفاظت فنی
· کارشناس بهداشت حرفهای
تخصصهای لازم در جهت تأمین بهداشت حرفهای در حرفه های مختلف:
· فیزیک
· شیمی
· سم شناسی
· روان شناسی
· فیزیولوژی
·آناتومی
. مدیریت